isoespa 2014 2020

2610 366 100 info@deyap.gr

Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 17:04

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό (υπέρ ψήφισαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΤΕΕ και των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ) και το Τεχνικό Πρόγραμμα (υπέρ ψήφισαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Πρωτεύουσας Ξανά», του ΤΕΕ και των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ).

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, ανέφερε τα εξής:
«Η στρατηγική της Ε.Ε. για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά απ’ όλες τις Κυβερνήσεις της χώρας μας.
Στο πλαίσιο της εναρμόνισης των σχετικών κοινοτικών οδηγιών, επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης του νερού, που στο κόστος περιλαμβάνονται -εκτός από τα λειτουργικά έξοδα- και το κόστος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, μετατρέποντας το νερό εμπορεύσιμο προϊόν και τις ΔΕΥΑ πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις.
Επιβάλλεται το περιβαλλοντικό τέλος το οποίο κατατίθεται στο πράσινο ταμείο για να διανεμηθεί σε μεγαλοεργολάβους για «έργα προστασίας του περιβάλλοντος».
Συνεχίζει η ΔΕΗ να τιμολογεί τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο και όχι με βιομηχανικό.
Συνεχίζεται η αναστολή προσλήψεων προσωπικού με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ.
Μέσα στο ασφυκτικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2021 που στοχεύει:
• Στην διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΠ.
• Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο κόστος και τον ελάχιστο χρόνο εξυπηρέτησης τους.
• Στη συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής με την οποία ωφελούνται πάνω από 6.200 οικογένειες.
• Στην πρόσληψη εργαζομένων για τη στελέχωση της ΔΕΥΑΠ.
• Στη συνέχεια του προγράμματος συντηρήσεων των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Στη συνέχιση του επενδυτικού έργου της ΔΕΥΑΠ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΠ για το έτος 2021 αποτελεί τη συνέχεια ενός φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο αξιοποιείται και το τελευταίο ευρώ του Πατραϊκού λαού καθώς και κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης) για να μην επιβαρύνεται η τσέπη των δημοτών μας.
Κοιτάζουμε το μέλλον -προχωράμε μπροστά για να λυθούν οριστικά τα χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπονται να ολοκληρωθούν:

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ.
• Δημοπρατήθηκε η σύνταξη μελέτης για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού στο Ριγανόκαμπο υψηλών προδιαγραφών (κατηγορία Α3) για την επεξεργασία αδιϋλιστου νερού από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου δυναμικότητας 2.600 m3/h και η κατασκευή νέας δεξαμενής καθαρού νερού χωρητικοτητας 10.000 m3 προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.
• Ολοκληρώνονται τα έργα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των παροχών και πιέσεων προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
• Συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύων με ιστορικό συχνών βλαβών ή δικτύων από ακατάλληλο υλικό (αμιαντοσωλήνες, σιδηροσωλήνες) σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα υδροδότησης συνολικού μήκους 500 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ περίπου.
• Μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί πάνω από 150 χιλιόμετρα δικτύων στις περιοχές Καντριάνικα-Μπεγουλάκι και διάσπαρτα τμήματα σε όλο το Δήμο.
• Βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εργολαβίες για την αντικατάσταση δικτύων στις περιοχές Προσφυγικά –Ψαροφάι -Ταραμπούρα, Νότια -Νοτιοανατολική Πάτρα συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων.
• Έχουν συνταχθεί μελέτες και υποβάλλονται για χρηματοδότηση για αντικατάσταση δικτύων στις περιοχές Ζαρουχλέικα, Κρύα Ιτεών, Αγ. Βασιλείου, Ρίου, Άνω Καστριτσίου, Ρωμανού, Δεμένικα συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων.
• Συντάσσονται μελέτες για αντικατάσταση δικτύων 100 χιλιομέτρων στις περιοχές Εγλυκάδα, Περιβόλα, Παραλία Πατρών, Μεσσάτιδα και διάσπαρτα τμήματα.
• Συντάσσεται μελέτη για τη διασύνδεση της Δημοτικής Ενότητας Ρίου με τα δίκτυα της Πάτρας (από Ριγανόκαμπο μέχρι Ροδινή) προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ.
• Κατασκευάζονται έργα δικτύων συνολικού μήκους 95 χιλιομέτρων στις περιοχές Μποζαϊτικα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ροΐτικα, Μιντιλόγλι, Σαραβάλι, Οβρυά, Χατζηλάκο, Ακτή Δυμαίων από Πααπαφλέσσα έως Γλαύκο, Έξω Αγυιά, Βορείως Έξω Αγυιά, Αγ. Παντελεήμονα, Πλαζ.

ΕΡΓΑ ΕΕΛ ΠΑΤΡΑΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ) προϋπολογισμού 54.000.000 ευρώ.
• Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την ανάδειξη αναδόχου (η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ) για την κατασκευή του έργου της επέκτασης ΕΕΛ (Β φάση) προϋπολογισμού 9.915.000 ευρώ.
• Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ.
• Συντάσσονται τεύχη δημοπράτησης μελέτης για την κατασκευή επέκτασης ΕΕΛ (Γ φάση) δυναμικότητας 2 Χ 65.000 ισοδύναμων κατοίκων προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ περίπου.

Γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας και προστατεύουν το περιβάλλον.
Με τα έργα της ΔΕΥΑΠ και τα έργα των υπηρεσιών του Δήμου η πόλη μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο για να έχουμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της και των κατοίκων της.
Επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά τα έργα και όχι μόνο, υλοποιούνται με την αυταπάρνηση των ελάχιστων εργαζομένων που έχουν απομείνει και κυρίως του επιστημονικού δυναμικού τους οποίους και ευχαριστούμε.

 

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο www.deyap.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.