H ιλύς υπόκειται σε διαδικασία βιολογικής χώνευσης που έχει ως παράγωγο το βιοαέριο, που στην συνέχεια χρησιμοποιείται για τις ανάγκες θέρμανσης των χωνευτών. Το επιπλέον βιοαέριο θα χρημοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών απαιτήσεων του έργου.
Πιλοτική εφαρμογή αξιοποίησης βιοαέριου με χρήση τεχνολογίας αιχμής για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας
Ο στόχος του έργου είναι η παραγωγή ενέργειας και θερμότητας (συμπαραγωγή) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιοαέριο παραγόμενο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Πάτρας) με πρωτοποριακές τεχνολογίες (κυψελίδες καυσίμου – fuel cells), με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Το σύστημα έχει ονομαστική ηλεκτρική ισχύ 20 kWe και θερμική ισχύ 30kW.
Είναι η πρώτη εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής υδρογόνου και ενέργειας στην Ελλάδα και θέτει τη βάση για την μερική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο μέλλον.
Η επιτυχής λειτουργία της πιλοτικής αυτής μονάδας θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική επέκταση, ώστε να χρησιμοποιείται όλο το βιοαέριο που παράγεται στη μονάδα, η οποία δύναται να παράγει άνω των 150 kW ηλεκτρικής ισχύος και 200 kW θερμικής ισχύος.
Το έργο, προϋπολογισμού 450.000 €, χρηματοδοτήθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας κατά 50% και το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά 50%, με διοίκηση του χρηματοδοτικού πακέτου από την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.