isoespa 2014 2020

2610 366 100 info@deyap.gr

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 11:35

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΒΑΑ) ΕΣΠΑ2014-2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ
κ. Ανδρέα Παπανικήτα

 

Η παρουσίαση των έργων που προγραμματίζει και εκτελεί η ΔΕΥΑΠ αξιοποιώντας τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις  των υποδομών σε εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

         

Αυτόνομα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας θεωρούνται ΄΄μη επιλέξιμα΄΄ και δεν χρηματοδοτούνται από το κρατικό Προϋπολογισμό και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

          Με το νέο Νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα πλαίσια της υλοποίησης των στρατηγικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ΔΕΥΑ μετατρέπονται πλήρως σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού.

Επί πλέον νομοθετήθηκε νέο χαράτσι το περιβαλλοντικό τέλος , για δήθεν τη κατασκευή έργων που απαιτούνται σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης των νερών όταν για δεκαετίες ολόκληρες κανένα έργο δεν κατασκευάστηκε για διαχείριση και   ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Σημαντικά έργα για την περιοχή και τη πόλη δεν κατασκευάζονται με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης

-  Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου

    έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια και κανένα χρονοδιάγραμμα

    αποπεράτωσης  δεν υπάρχει από το Υπουργείο.

    Για την μέχρι σήμερα στάση της Κυβέρνησης η οποία δημιουργεί

    ανησυχία για το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και προβληματισμό για

    τις  πραγματικές προθέσεις της έχουν γίνει επανελλημένες  παρεμβάσεις 

    από τους   3  Δημάρχους  της περιοχής.

-  Έργα κατασκευής δικτύων λυμάτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί και

   για όσα προβλέπονται να κατασκευαστούν δεν θα μπορέσουν να

   συνδεθούν με τις  εγκαταστάσεις  Επεξεργασίας Λυμάτων γιατί  με

   ευθύνη του Υπουργείου καθυστερεί η δημοπράτηση του έργου

   κατασκευής επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού .

  • - Χαρακτηριστική είναι η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στη πόλη και τη περιοχή, αλλά και η αδιαφορία για τις σοβαρές επιπτώσεις από την κατασκευή των μεγάλων έργων (Ολυμπία Οδός Σιδηρόδρομος) προς όφελος των μεγαλοεργολάβων.

Είναι καθαρό ότι και εδώ σ’ αυτά τα κρίσιμα για την ζωή των κατοίκων μας ζητήματα συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μία, η κυρίαρχη, που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν  σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι η λογική που στηρίζει το σύνολο των αστικών κομμάτων, η Ε.Ε. οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η ίδια πολιτική που ετοιμάζει πυρετωδώς την τοπική διοίκηση να γίνει μεσάζοντας αυτής της αντιδραστικής πολιτικής.

Από την άλλη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης την  οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να είναι φιλολαϊκή, μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει διέξοδο στη νεολαία από την ανεργία.

Αυτή η γραμμή ανάπτυξης είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική που μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά , προσωρινά, να στρέψουν πόρους και υποδομές, που αφορούν στην ζωή της Λαϊκής οικογένειας, χωρίς να πληρώνει και να ξαναπληρώνει και πάλι απροστάτευτη να μένει.

Επίσης είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν γίνουν όλα τα έργα που προγραμματίζονται, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται ο λαός μας, που η ζωή του συντρίβεται από την   γενικότερη πολιτική που ασκείται από Ε.Ε., Κυβέρνηση και τελικά το μεγάλο Κεφάλαιο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η εκπόνηση των μελετών για τα έργα που παρουσιάστηκαν έγινε αποκλειστικά από εργαζόμενους των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ και τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο www.deyap.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.